Tulipánok

Tulipánok....Szinte mindenki ismeri Őket. Tényleg mindenki. Ha másról nem is, akkor vett már tulipánt anyák napjára, randevúra vagy csak a lakás díszítése végett. Nem szeretnék belemenni nagyon részletesen a tulipánok történelmébe és felépítésébe több okból is:

1. Wikipédia és google, annyi információ van amennyit csak szeretnénk. 

2. Ennek a blognak az a lényege, hogy egyszerűen ad át használható információt.

img_2972.jpeg

Nézzük hát mit kell tudni a tulipánokról. Nagyon egyszerű a gondozásuk és tényleg a kert bármely napos részébe tehetjük ezért ha éppen most kezdjük kiépíteni a kertet ideális virág lehet. Két módja van a tulipánok "tartásának". Az első a szuper egyszerű, a második igényel némi munkát de nem rengeteget. 

Először is nézzünk ki egy területet ahova szeretnénk, ez lehetőleg ne a kert közepe legyen amely be lesz füvesítve és a gyerkőcök játszani fognak rajta. Csináljunk inkább külön kis ágyást nekik ahol szépen tudnak növekedni és ha majd elvirágoztak akkor tudunk a helyükre más virágokat is ültetni. 

Szóval megvettük a tulipán hagymákat, meg is van a hely. Ősszel lehetőleg szeptember-november közötti időszakban ültessük el a hagymákat 5-10 (inkább 10) centiméter mélyen. Én azt mondanám, hogy inkább október második felében ültessünk, mivel eléggé melegek szoktak lenni még a szeptemberek aztán nehogy úgy járjunk, hogy szegény tulipán ültetés után azt gondolja, hogy hoppá itt a tavasz induljunk. Aztán megérkezik a télbe...

Legyen inkább az ültetés október második fele (bár én ültettem már november második felében is). Ezzel meg is van az első lépés , szépen menjünk el karácsonyozni, szilveszterezni, síelni stb. aztán február vége március eleje környékén megjelennek a hajtások. Nem kell locsolni őket, szépen fognak növekedni, majd április első felére virágba borulnak és mintegy másfél-két hétig gyönyörűek. Nálunk mindig április első hetében a legszebbek pont akkor, amikor kislányom szülinapja van. 

Mint minden jónak egyszer ennek a tulipán virágzásnak is vége szakad egyszer. Két opció van. Hagyjuk a tulipánt szépen elszáradni, ezáltal a tápanyag visszamegy a hagymába majd amikor elszáradt teljesen lecsípjük a tövénél és elfelejtkezünk a tulipánról egy évig. Azonban ennek van egy hátulütője. A tulipán annyira nem tudja kipihenni magát , főként, hogy állandóan vizet fog kapni ha egy olyan ágyásba ültettük ahol elvirágzásukat követően új növények lesznek. Szóval elképzelhető, hogy a következő évben nem lesznek olyan szépek a tulipánok vagy lehet ki sem hajtanak. 

A második opció az, hogy amikor lehullottak a szirmok szépen óvatosan kiássuk őket és beletesszük egy kosárba és hagyjuk, hogy elszáradjanak. Amikor elszáradtak teljesen ugyanúgy leszedjük a szárakat leveleket melyeket a komposztra dobunk (van egy külön komposzt bejegyzés) a hagymákat pedig elvisszük fürdeni. Lemossuk kicsit a földet róluk, és ezt követően készítünk egy kis Topsinos vizet. KEll venni Topsin gombaölő szert a kertészetben és egy vödör vízben feloldani a tasak felét. Ezt azért csináljuk, hogy amikor eltesszük nyárra a tulipánokat, ne gombásodjanak be. Benne hagyjuk ebben a fürdőben úgy 10-15 percet majd kiszedjük, öblítünk megtöröljük őket és eltesszük a pincébe. Ők most kipihenik magukat. Amikor eljön az ősz, ültetési időszak, meg lehet ismételni ezt a Topsinos fürdőt, azonban nem kötelező. Keressünk nekik egy jó kis helyet ültessük ki és találkozunk velük tavasszal. Meghálálják a képen látható tulipánok második "évadukat" töltötték nálunk és a "kicsit bonyolultabb" opcióval dolgoztam. 

img_6656.jpeg

 

Egyszerű kis virágok és nagyon szépek! Sok sikert hozzájuk!