Komposztáljunk!

Rendben. Ez az a terület aminek nem mindenki mer nekivágni főként azért, mert a komposztról az embereknek elsősorban egy nagy halom büdös trágya jut az eszébe. Bevallom nekem is ez a sztereotípia volt meg, azt gondoltam, hogy a komposzt az amikor egy nagy gödörben van zöldhulladék, trágya, kajamaradék és rendkívül büdös. 

Ez a kép el lett törölve az agyamból 2014 őszén, amikor apósomék trágyapartira hívtak minket. Bevallom jártam mér nagyon sok buliban de itt azért mégsem tudtam teljesen, hogy mire számítsak. Jó persze tudtam, hogy a komposzthoz van köze, mégpedig a komposzt tárolójuk rostálásáról volt szó. Elkezdődött a munka, konkrétan a felső friss zöldhulladék részt leszedték és előkerült a már rothadó rész amely gőzölgött. Kb 50-60 fok tud lenni a komposzt közepében ahol a nagy buli megy. Volt egy szaga, de nem olyan amire számítottam. Erős, csípős szaga. ami valljuk be nem igazán az amit állandóan el szeretnénk viselni, de hát nyílván kibírjuk. Előkerült a rosta, majd ezt a rothadó részt elkezdtük rádobálni és szépen kezdett kupacban gyűlni a friss komposztált föld. Rengeteg tápanyaggal amit a növények imádnak. Most, hogy kiderült az első alkalmam nézzük is meg, hogy miért kell komposztálót kialakítani a kertbe, és hova érdemes tenni azt, illetve mit komposztáljunk és mit ne. 

Miért?

Nagyon sok olyan új építésű kertes ház van ahol a kert mérete kb 15m2, leszórjuk fűvel bemegy egy kis bokor meg egy grillkocsi asztallal es kész vagyunk. Na az ilyen "kertekhez" nem kell komposztáló. Nagyobb méretű kerteknél ahol nagy füves terület van, vannak (vagy lesznek) bokrok, fák, virágok, oda érdemes komposztálót telepíteni. Egyrészt azért, mert ha rendesen ápoljuk csupán csak a füvünket ( ez heti két nyírás) akkor annyi zöldhulladék fog összegyűlni, hogy a szelektív zöldhulladék napot úgy fogjuk várni mint a Messiást.Illetve nem szeretnénk gondolom, ha hegyekben állnának a zacskók tele lebomló levelekkel, fűvel. Az első oka tehát az, hogy feldolgozzuk a kertünkben keletkező "szemetet". A másik ok az, hogy ha termesztünk, ha füvet nyírunk tulajdonképpen elveszünk magától a földtől tápanyagot. Azáltal, hogy komposztáljuk a levágott, elszáradt dolgokat és visszajuttatjuk ezt a földbe újraindítjuk a körforgást. Illetve poén!:) 

Magát a komposztálót érdemes napos helyre tenni, illetve úgy elhelyezni, hogy az eső is érje. Magához a folyamat beindulásához kell napfény, oxigén és víz. Aztán ahogy telnek-múlnak a napok beindul a komposztálási folyamat. Lehet gyorsítani is magát a folyamatot (kb 1-1,5 mire teljesen lebomlik olyan állapotúra a zöldhulladék, hogy rostálni érdemes) különféle porokkal amely baktériumokat tartalmaz. 

A másik gyorsítási folyamat az, hogy ha bizonyos időközönként földet öntünk a komposztra plusz egy kis komposztált marhatrágyát és meglocsoljuk. Ez természetes módon gyorsít. Arra viszont ne számítsunk, hogy 2 hónap alatt már komposztunk van. 

Komposztálhatunk: fű, falevél, levágott gallyak, növények, virágszirmok, virágszirmok, bokrok levágott részei, zöldségek, gyümölcsök, bizonyos ételmaradékok, kenyér,

Ne komposztáljunk nyers húst, nyers ételt, diófa levelét, nagy kivágott fákat. nagyobb ágakat, vegyszereket, tisztítószereket, műanyagot stb, gyomot

A gyomnál megállnék egy kicsit. Első évben amikor megcsináltam a komposztot gondoltam milyen jó lesz, hogy még a gyomokat is rádobom. Igen ám csak azzal nem számoltam, hogy a gyomok szépen átvészelik az egész folyamatot , plusz magjaik is bekerülhetnek a komposztba és ha nincs elég ideig rohasztva a komposzt nagyon könnyen visszaküldhetjük a gyomokat. Ezt tettem én is, előszeretettel szórtam ki a veteményesbe, virágágyásba, fűre, és konkrétan minden gyomban úszott. Vigyázzunk ezzel. 

Amennyiben ételmaradékot is teszünk ki a komposztba számoljunk azzal, hogy patkányok és egyéb rágcsálók is megjelenhetnek. Tegyünk ki mérget a komposzt közelébe de semmiképpen se a komposztba, illetve olyan helyen legyen ahol gyermek nem érhet hozzá.

Fognak megjelenni állatkák a komposztban, főként bogarak, hangyák, giliszták, pocok. A pocok még jó is, mert bekötözik télire, illetve már nyéáon kialakítja a fészkét és elkezdi forgatni a komposztot belül. Tesz nekünk egy kis szívességet :)

Milyen legyen a komposzt és mennyit költsünk rá? Igazából amennyit szeretnénk annyit költsünk rá. Meg lehet csinálni ingyen is, hogy kijelölünk egy sarkot es odahordjuk a cuccot de ez nem valami esztétikus. Lehet aztán szimplán fából, de rengeteg internetes oldal árul komposztálókat ahol megjelölik , hogy mekkora kerthez ajánlják. Érdemes körülnézni, mert viszonylag olcsón ki lehet hozni. Vannak azonban benti komposztálók is amelyek mikrohullámok segítségével komposztálnak potom 400,000 forintért :) 

Összefoglalva,  ha valaki komolyan gondolja a kertészkedést komposztáljon, sokban meg fogja könnyíteni a munkát.

 Ja... és még valami... lehetőleg ne a kerítés azon részére tegyük a komposztot ahol a szomszéd terasza vagy általuk gyakran használt terület van.